Je hebt je diploma behaald en na een aantal sollicitaties een leuke baan bij een goed bedrijf gevonden. Gefeliciteerd!
Nu is het zaak om ervoor te zorgen dat je eerste baan een succes wordt, dat je happy in je werk bent en dat je collega‘s blij met je zijn als nieuwe aanwinst in het team. Je wilt tenslotte niet na een jaar weer op zoek naar een andere baan; liever maak je dan je eerste promotie.
Wij van Young Talent Academy weten vanuit de praktijk wat de meest voorkomende valkuilen zijn waar starters in hun eerste baan tegen aan lopen. Hier zijn de vijf meest gemaakte fouten die je niet wilt maken bij de start van je carrière:
(Ps: Ken je nog iemand die net gaat starten? Stuur dit artikel dan door)
Je hebt een goede opleiding en een aantal interessante stageopdrachten afgerond. In je eerste baan begin je onderaan de ladder. Je krijgt vaak werk dat misschien voor je gevoel “onder je niveau is”. Realiseer je dat nog praktijkervaring op moet doen en moet leren (samen)werken. Vaak zul je eerst een tijdje met je voeten in de modder moeten staan voordat je bij meer interessante projecten wordt betrokken. En een eerste promotie of salarisverhoging zit er echt pas in nadat je je bewezen hebt.
Als je goed werk levert, een goede ontwikkeling doormaakt en je zelf goed hebt weten te positioneren, dan komen de meer interessante projecten vanzelf naar je toe. In het begin is het al een hele uitdaging om uit te vinden wat de goede dingen zijn en hoe je die zo goed mogelijk kunt doen zonder te overdrijven. Gun jezelf tijd en heb wat geduld. Ongemerkt ga je hard genoeg.
Je manager vraagt je om een analyse te maken. Recentelijk ben je nog bezig geweest met je scriptie, dus je onderzoeksvaardigheden zijn nog up-to-date. Vol enthousiasme en zelfvertrouwen ga je aan de slag. Drie weken later lever je een rapport van 20 pagina’s aan. Het blijkt dat je manager niet blij is: hij was op zoek naar een korte en bondige analyse, niet naar een halve scriptie. Hij had het ook liever al twee weken eerder gehad.
Op je opleiding krijg je vaak duidelijke instructies maar in je eerste baan ligt dat meestal anders. Stem dus goed met je manager af wat hij precies van je verwacht als er een klus bij je wordt neergelegd.
Je bent een starter met een goede theoretische basiskennis. Binnen je nieuwe werkomgeving wil je graag laten zien wat je in huis hebt en dat je een goede aanwinst voor het team bent.
Het is natuurlijk goed om constructief bij te dragen, daar ben je tenslotte voor aangenomen, maar doe dat met mate. Realiseer je dat je in vergelijking met anderen relatief weinig ervaring hebt. Dus overal (ongevraagd) je mening over geven? Wees daar voorzichtig mee. Dat wordt op den duur door je collega’s als irritant ervaren.
Tip: train jezelf om heel goede vragen te stellen voor je met een mening komt. Dat is een uitstekende manier om je te profileren en je tegelijkertijd te ontwikkelen, zonder dat je bij collega’s in de irritatiezone komt.
Je kunt op het werk overweldigd worden door de hoeveelheid werk die er op je af komt. In tegenstelling tot je opleiding, waar je lesstof nog in behapbare brokken krijgt aangeboden, is werk “oneindig”. Er komen mails binnen, er zijn rapporten die gelezen moeten worden, vergaderingen die bijgewoond moeten worden, projecten die naast het reguliere werk gedaan moeten worden… Voor je het weet ben je ineens alleen nog maar aan het werk.
Om ervoor te zorgen dat je succesvol bent en het ook nog leuk hebt, is het belangrijk dat je de juiste prioriteiten kunt stellen en weet waar je wel en vooral waar je niet je tijd aan moet besteden. Prioriteiten stellen en timemanagement vormt vaak een blijvende uitdaging. Nu in je eerste baan is het wel het beste moment om jezelf goede methoden en timemanagement gewoontes aan te leren.
De meeste organisaties staan open voor de frisse wind die starters met zich mee brengen. Toch is het natuurlijk ook weer niet de bedoeling dat je als ‘verfrissende tornado’ door het bedrijf waait en weinig oog hebt voor de heersende waarden, normen en mores. Ook voor jezelf is het natuurlijk prettig als je geaccepteerd wordt om wie je bent en je het gevoel hebt dat je in de cultuur van je organisatie past. Dat vraagt enig onderzoek en bewustwording van wat gebruikelijk is in de organisatie. Besteedt aandacht aan de sociale gedragscodes, die in de meeste gevallen nu eenmaal anders zijn dan je gewend bent met je studie- of huisgenoten.
Leren meebewegen met behoud van eigenheid en respect voor grenzen: als je het gevoel hebt dat je je in een keurslijf moet persen om geaccepteerd te worden, dan is dit mogelijk niet het type organisatie waar je voor lange tijd gelukkig zult zijn. Ook dat is een hele waardevolle ervaring.
In het basisprogramma van de trainingen die de Young Talent Academy aan starters biedt, wordt veel aandacht besteedt aan bovenstaande valkuilen.
In de trainingen leer je de praktische vaardigheden waarmee je de organisatie snel leert kennen en jezelf vanaf het begin goed kunt neerzetten. Je wordt nog extra ondersteund door je coach en door de intervisie met je groepsgenoten. De kans dat je carrière na een mooie start vroegtijdig vastloopt is hiermee een stuk kleiner geworden.
Starters die het trainingsprogramma doorlopen zijn sneller inzetbaar zijn en presteren beter. Door de steile groeicurve komt die eerste promotie ook een stuk eerder in zicht!
Help andere starters door hier te delen hoe jij met deze valkuilen om bent gegaan.