Je hebt je diploma in de pocket en die eerste super toffe baan gevonden. Je begint vol enthousiasme en in het begin is alles nieuw, leuk en spannend. Maar alles went en na de eerste 2 á 3 maanden begint je nieuwe baan je nieuwe routine te worden.
Dat is ook het moment dat je goed merkt wat het verschil is tussen het studentenleven en werkleven. De overgang van student naar jong professional is geen gemakkelijke en een van de meest vormende transities in je leven.
Donderdagavond de stad in? Mwah, dat is toch wel anders als je weet dat je vrijdagochtend een vergadering hebt.
Brak op je werk verschijnen bij je nieuwe baan, vind jij dat dat kan? Laat hieronder in de comments achter wat jij daarvan vindt!
Doordeweeks uitslapen of even snel overdag boodschappen doen is er niet meer bij. Je baan kost je minstens 40 uur per week, plus reistijd. Je hebt bijna geen tijd meer voor sociale contacten of je hobbies. Je kunt niet meer relaxed buiten de spits reizen maar staat iedere ochtend en avond in een overvolle trein met de andere forenzen.
En het punt is natuurlijk niet dat je voor één keertje je stapavondje moet overslaan. Het begint langzaam door te dringen dat het studentleventje nu écht voorbij is…
Tip: wil je soms wat meer afwisseling? Probeer af en toe eens thuis te werken. Zie of het mogelijk is wat flexibiliteit in te bouwen in de werkuren. Veel organisaties hebben flexibele werktijden. Als dat voor jou prettig is, let daar dan op als je solliciteert.
Het gaat niet alleen om het ritme en de structuur van je nieuwe baan. Als je daar aan bent gewend, dan zul je merken dat de overgang naar full-time werk ook nog andere veranderingen met zich mee brengt.
Tijdens je studie was je voornamelijk verantwoordelijk jezelf en je resultaten. Als high potential reiken je verantwoordelijkheden verder dan alleen jezelf. Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van je werk, maar ook mede voor het team en voor je klanten. Je maakt afspraken over samenwerking en over de resultaten van de groep als geheel.
In een organisatie waarin een hiërarchie is zul je je soms moeten conformeren aan beslissingen waar je je niet in kunt vinden. Je zult je aanpassen aan de cultuur van de nieuwe organisatie. Of misschien kom je erachter dat je misschien niet zo goed in die cultuur pas. Je krijgt te maken met kantoorpolitiek. Je kunt een conflict krijgen met een collega of manager. Misschien heb je het gevoel dat je overgeslagen wordt voor die leuke projecten en weet je niet zo goed waar dat aan ligt.
Na een tijdje in je nieuwe baan begin je ook weer na te denken over je carrierepad en vedere opleidingsmogelijkheden. Wellicht vallen de opleidingsmogelijkheden voor starters in je nieuwe baan tegen, is het traineeship niet wat je ervan verwachtte of misschien twijfel je of je de juiste keuze hebt gemaakt toen je voor deze baan koos.
Tip: vraag tijdens de sollicitatiegesprekken goed door naar de cultuur van de organisatie. Als men zegt; wij hebben een informele cultuur; vraag dan waar dat uit blijkt en wat men daar onder verstaat.
De overgang van student naar jong professional is geen gemakkelijke en een van de meest vormende transities in je leven.
Je krijgt met zoveel veranderingen en nieuwe uitdagingen te maken. Het is goed dat je er dan niet alleen voor staat. In de traineepool van de Young Talent Academy krijg je de begeleiding die je nodig hebt bij de overgang van student naar jong professional.
De trainingen zijn gericht op het ontwikkelen van vaardigheden die je helpen met deze overgang. Het programma is zo opgebouwd dat je de trainingen krijgt die te maken hebben met de fasen waar je als jong professional mee te maken krijgt. En tijdens de maandelijkse intervisiebijeenkomsten kun je samen met collega trainees stoom afblazen en vragen hoe zij het doen.
Tip: klik hier voor het overzicht van de trainingen.
Daarnaast krijg je een eigen coach om je te helpen met alles waar je mee te maken krijgt in jouw eerste jaren als young professional.
Meer weten over wat de Young Talent Academy voor jou kan betekenen, klik dan hier.